BLOG POSTS: ENGLISH VERSUS BAHASA MELAYU

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊


It's Sunday! Have a nice day... 😉 Okey, dah kenapa tajuk entry macam tu? 👆 Ini sebenarnya cuma nak make things crystal clear so that orang tak salah faham atau salah anggap serta seterusnya memungkinkan wujudnya pandangan tak best terhadap blog Fairuz Aqilah. 💕

Back to the topic! Biasanya, saya prefer 'Manglish' macam ni saja bila blogging. Cuma kadang-kadang ada juga posts yang almost fully English. Kenapa? Sebab utamanya ialah saya nak terus latih diri untuk biasa menulis dalam English dengan baik. Saya tak kata perfect okey, but I do believe in practice makes perfect quotes. Almaklum sajalah, bila dah habis belajar ni kan dah tak hadap hari-hari dah English ni. Kalau tidak tu lecture notes, buku rujukan, journals, even lecture and presentations and menjawab exam pun semuanya dalam English. So, menulis panjang-panjang in English tu perlu bagi saya untuk kekalkan bahasa tu jangan bagi terabur ke laut sangat. Hehehe..

Jadi, setiap kali saya terfikirkan tajuk entry dalam English aje mesti sedaya upaya saya cuba untuk tulis entry tu sepenuhnya in English juga. Terselit sikit-sikit Bahasa Melayu tu biasalah, bagi ada 'sense of humour' and 'spice up' the whole story making it more interesting sikit kengkonon. Gitu... Ehhh! 😂 Takmau ada tanggapan macam Fairuz Aqilah ni seorang yang show off atau ikut orang atau bawa pengaruh buruk ke apa erh erh erh?? 😌🍃

By the way, entry ni ditulis dalam 'Manglish' ya which is soooooo ME. 😁 Kalau dalam percakapan biasa pun memang macam ni lah gayanya. Even texting pun sama juga sampai ada yang kata, "Aku text dengan kau ni dah macam cakap face to face dah". Meaning that dengan expressions (in words and emoji) apa semua cukup sampaikan orang boleh imagine betul-betul tengah communicate face to face dengan saya. Hee... Perangai! 🙈 So, dari situ pun you can judge dah the real me macam mana.

Hmm... Tetibe terfikir pulak kalau nak tulis entry dalam Bahasa Melayu baku instead of bahasa pasar. 'Skema' ke tak, belum cuba belum tahu kan. Boleh dipertimbangkan! Sebab tu lah cikgu BM sayang lebih dulu ni... Kahkahkah okbai! ✌


Which language would you prefer to use for writing your blog posts?


Bukan entry emo, bukan juga merepek.
Serius! 💋
Fairuz Aqilah.

49 comments:

  1. Siqah prefer to write in Malay instead of English because my Grammar is so bad. Tapi Siqah susah nak fikir tajuk blog post in Malay. Macam panjang je nanti jadinya tajuk blog post. So, tajuk biasanya in English but post body in Malay / Manglish :D

    Siqah tak kisah baca blog in Malay / English / Manglish. mana-mana okay for me, depend on keselesaan masing-masing kan kepada penulis. Asalkan menulis dan update blog. Hii :)

    Cuma Siqah tak berapa suka baca post in bahasa SMS. haha. Well you know, yang penuh dengan ayat singkatan memanjang. Malam jadi 'mlm, senang jadi 'sng'. Ohh Malasnya nak translate :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, me too! Hehe.. 😁
      Haah kan, kalau baca blog pun guna shortform biasa ok lagi tau tapi yang maha dahsyat macam penambahan unnecessary alphabets ke apa ya Allah! Sabarrrr je lah bebanyak.

      Delete
  2. Saya tulis dalam manglish gak fairuz.. Hehehe.. I use bahasa rojak sebab in reality pun saya cakap macam tu, so Mcm dah terbiasa bila menulis... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kankan! Kita menulis macam mana kita bercakap. Bukanlah propa aje pulak. Jadi diri sendiri. 😘💕

      Delete
  3. I prefer english, cause I have the same objective like you. To perfect and enhance the language. For me, writing in english does not meant someone show off or whatsoever. Its just a language for God sakes. Hahaha.

    Sebab kalau dalam harian memang tak lah english melulu da namanya org melay manglish la jawabya. Ngam lagi sabahan, keluar segala perkataan kampung. Haha. I actually proud of my own language, blogging in english just some part of me that I like to share not only to my country yg berbilang kaum ni, but mostly to the world. Ceh, tinggi sngt hajatnya. haha.

    Btw, do whatever makes you feel stronger cause the blogging community got you back. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaahhhh! That's the spirit, eyqa! Thank you sooooo muchh! 🙆💕

      Trueeee, 100% agree! I don't have any intention to show off or something. It's just that I do a lot of practices to improve my English and that is all. Tak best bila orang ada tanggapan yang bukan-bukan ni... Seriously, tak syok. 😭

      Takpe biar cita-cita tinggi menggunung, cuma jangan angan-angan Mat Jenin je. 💪

      Delete
  4. Saya suka baca dua2 language. Tapi, kalau yang guna English tu kagum lebih sikitlaa sebab saya kureng sikit kalau nak tulis entry dalam English. Selalu hilang vocab atau was2 dengan penggunaan grammar. Haha

    So, samalaa. Kebanyakan entry banyak pakai Manglish sebab kita bercakap pun macam tu kan.
    Penggunaan shortform okey je bagi saya selagi boleh difahami dan tidak berlebih2. Haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's what I mean, awak! 😁👏
      Kite cuba untuk kekalkan dan upgrade English dalam penulisan, dengan cara praktikkan menulis dalam English. Dari situ boleh perbaiki grammar, luaskan vocab. Because we tend to feel insecure kan, mualalah gelabah check betul ke penggunaannya and stuffs like that. 😉

      Haah, me too! As long as bukan shortform yang digelar "bahasa rempitz" tu sudahlah. Annoying pulak bhahahaha 🙊

      Delete
  5. Sis tak rasa pun kalau blog guna Eng utk show off. Masing2 ada cara penyampaian tersendiri. Janji apa yg nak di sampaikan tu sampai pada pembaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Kita rasa benda tu bukan bertujuan show off, normal lah kot. Takkan pasal bahasa pun jadi isu. Padahal, bukanlah each and every entry in English puunnn... Ada je yang campur campur. Adoiii laahaiiii... 😅

      Delete
  6. Scha suka manglish. Entah lah rasa mcm lebih dekat dengan readers. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itu yang kita gunakan in reality, so kita rasa macam siapa yang baca pun rasa senang jugak kan? 😊💞

      Delete
  7. English or Malay, I'm fine with both.. Actually I'm determined to write in Manglish since that was how I wrote before, but nowadays, even I'm planning to start with Manglish, it always ended up in fully English.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, that's good! I adore those who blogged in English like you. It's kinda inspiring sangat tau! 😁👏

      Delete
  8. English saya tak faham. Menglish lagilah tah tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merendah diri pula En. Adam ni 😂
      Dah sah sah you can speak and write in English very well. 💁
      Manglish tu first time saya dengar masa sekolah dulu, maksudnya Malay + English.

      Delete
  9. Flavnesz english dia tip top. Mungkin tip of the top. Betul ke gramer ayat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, setujuuu! Hmm, mungkin boleh bertanya dengan Flavnesz? 😁

      Delete
  10. Mya prefer english dari bahasa malaysia. Time belajar dulu buku semua fully english. Bila nak translate bahasa malaysia, tak tahu. Kalau boleh nak terapkan kedua-dua bahasa tu dalam diri. Biar balance.

    ReplyDelete
  11. I see... Haah, betul tu. Kalau sekarang ni bila adik-adik sepupu mintak tolong ajarkan buat homework, jenuh nak fahamkan certain terms sebab dulu belajar in english. Pening. Yes, saya pun dalam usaha nak bagi balance both languages. Hehe.. 😁

    ReplyDelete
  12. English,Malay, Manglish.. semua saya boleh accept.. in my blogpost, depends on my mood..kejap2 malay,kejap2 english, kejap2 manglish.. yang penting both side faham..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, that's the most important thing kan. Yang penting, faham.

      Delete
  13. Fairuz. Kebetulan hari ni ada masuk berita kat tv ckp pasal bahasa Maglish ni a.k.a bahasa rojak. Pejuang bahasa tak setuju dengan penggunaan bahasa rojak di kalangan masyarakat Malaysia.. Kebetulan sama waktu dengan entry fairuz ni... Hehe.. Mungkin fairuz boleh tgk kat news tv3 malam ni or kat news paper esok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really, sis? Tadi tengok berita tak ada pun... Hmm, mungkin dah kena mula menulis bahasa melayu baku macam yang saya katakan di hujung entry. Betulkan yang biasa, biasakan yang betul. Dah macam segmen dalam radio Perak.fm pulak! 😂
      Oh ya, terima kasih sis for the info! Saya cari dan baca berita tentang tu nanti. ❤

      Delete
  14. I prefer blogging in Manglish cause I express myself better that way. I've always wanted to write in English but somehow I feel like I'm writing an academic essay. For me, blogging is all about being and expressing yourselves. As long as you feel comfortable and expressive that way, just USE IT!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, I know righttt... Hee 😁
      Thanks for sharing your opinion, syed!

      Delete
  15. rasa mcm dah terbiasa cakap pon bahasa rojak campur2..tapi sedaya upaya tulis bahasa melayu betul tapi tak tahu betul ke tak..ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe janji faham. Yang kot kot tak betul tu boleh diperbetulkan from time to time. Sebab dah terbiasa kan. 😁

      Delete
  16. airah suka semua.maglish,english or bm sekali pun kalau entry best airah baca je haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah! Content and cara penyampaian tu best, baca je. 😊

      Delete
  17. yes.. practice make perfect. Jemput join http://ourmemoria.blogspot.my/2017/04/giveaway-dior-miniature-perfume-mini-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihik! 😉
      Thank you! Will check it out later!

      Delete
  18. ahahahahah saya pula tulis blog saya pakai jawalish....tapi selalu pakai bahasa denmark...jadi bakai delish....kalau baca entry saya sedap dah bukan delish dah....dia jadi delishous(delicious)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, tau takpe! Baca entry awak memang pun. Bukan takat delicious aje, kelakor! Kadang-kadang tu, bernas pun ya juga. 😂💪

      Delete
  19. At first, I was a bit scared and overthinking about what my friends and other people might say, maybe some will start talking at our back, judging and keep criticizing our words.

    I believe that, I won’t know it until I start! It’s just my negative-brainy side that keep teasing me *sigh. Instead of giving up, I promise to myself that I will work harder and prove that I’m not like what they said.

    So here I am. I keep blogging in English and I'm okay with it. :) Just believe yourself.

    http://ameridzuan.blogspot.my/2017/04/men-minimalist-fashion.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm so tired of "Nanti apa orang kata..." too! It's like never-ending noise. So, just be positive and do whatever we wanna do without thinking too much about what people gonna say. Hwaiting! 💪

      Delete
  20. Tuan Amer Ridzuan,

    Lovely comment. Believe in yourself. Don't let others belittle you. Don't let the words of others bar you from sharing ideas or limit your limitation. Remove their self-doubts and believe in yourself and the result is you can achive what you never though not un impossible.

    I write what i feel like writing not what the readers want to read.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan Adam,

      Thanks for the compliment. I really appreciate it.
      I hope many other people are thinking just like you out there.

      Maybe we can be friend. :)

      Delete
  21. Tuan Amer Ridzuan,

    Lovely comment. Believe in yourself. Don't let others belittle you. Don't let the words of others bar you from sharing ideas or limit your limitation. Remove their self-doubts and believe in yourself and the result is you can achive what you never though not un impossible.

    I write what i feel like writing not what the readers want to read.

    ReplyDelete
  22. letak widget tranlation sudah..hahaha..itulah guna widget tersebut haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah yang ini WIINNNN!!! Habis cerita kan. 😂😂😂💪💪💪

      Delete
  23. Sy suka Manglish versi Stacy 😉

    ReplyDelete
  24. Untuk menulis, saya prefer guna bahasa seharian je, lebih feel.

    Tapi untuk membaca, suka dua2. english + malay asalkan entry ori dan best! hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi selesa rasanya kalau kita guna bahasa seharian je kan. Kite pun tak kisah baca entry orang lain yang english ke malay ke campur ke janji best. 😁

      Delete
  25. mesti elsa pilih malay punya hahaha. elsa faham baca english, tapi tak berjaya nak borak english. aduhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke! Takpelah, Elsa. Like I said, practice makes perfect! 💪

      Delete

No harsh words please. Jazakumullah khairan katsiran! ♥