BUKAN BIASA BIASA

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊



Kerana terlalu lama menanggung seksa dek pedihnya terluka.
Aku didik hati jadi kental.
Aku pujuk diri biar kuat.
Aku harungi jua meski payah.
Aku gagahi jua walau tak berdaya.
Biarpun bersama selautan air mata pun ku relakan saja.
Resah, namun pasrah.
Duka ini sudah sebati dengan jiwa yang parah.
Kerana terlalu lama aku menanggung seksanya.
Terlalu lama...
-

11/12/2016
Fairuz Aqilah.
#aqilahslaa

ADAB BERJIRAN

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

First of all, I would like to apologize for not updating my blog as I was experiencing a situation called 'Writer's Block' (trust me) ditambah pula dengan kesibukan bergelar 'surirumah' dan keserabutan mencari kerja. Maafkan saya! 😅

Setelah penat memerah otak tentang apa yang ingin ditulis, tiba-tiba rasa terpanggil untuk tulis mengenai "Adab Berjiran". Secara keseluruhannya, entry ini ditulis berdasarkan perspektif saya yang tinggal di taman perumahan dan situasinya juga mungkin berbeza mengikut kawasan kejiranan yang anda diami. Jadi, baca dengan rasional bukan baca dengan emosi semata okey! ✌



👪 1| BERTEGUR SAPA

Kenapa penting untuk bertegur sapa dalam hidup berjiran ni? Cuba bayangkan kita langsung tak kenal siapa jiran tetangga kita. Tak usah kata lah jiran 40 buah rumah kiri kanan depan belakang, cukup ambil contoh jiran sebelah-menyebelah kiri kanan. Kalau tak pernah tegur, macam mana nak kenal kan. Kau buat hal kau, aku dengan hal aku. Pagi-pagi buta masing-masing dah keluar pergi kerja, lewat petang atau malam baru balik. Tak sempat nak kenal jiran.

Paling tidak, bila terserempak tu bagilah salam sambil senyum manis bertanya sekadar berbasi-basi. Bila jadi kebiasaan, lama-lama rapatlah. Amboi, kalau yang teruna bila tau pakcik rumah sebelah ada anak dara lawa rajin menyapu laman, laju je duduk atas motor kenyit mata kan! Perumpamaan je tu. Hehehe... 😉

Takkanlah nak tegur jiran pun susah. Kalau berlaku kecemasan, sekurang-kurangnya boleh juga minta tolong jiran sebelah. Nak balik kampung ke, boleh minta tolong jiran sebelah tengok-tengokkan rumah kita. Setiap kali Hari Raya, walaupun dah raya yang kesebelas pun bawak-bawaklah berziarah rumah jiran. Kalau tak bawak lemang ketupat biskut raya, bawak duit raya pun jadilah hahahaha. Macam tu lah hidup berjiran.


👪 2| AKTIVITI RUKUN TETANGGA

Dekat taman perumahan saya ni, selalu buat program gotong-royong, jamuan Hari Raya, kacau bubur asyura, macam-macam lagi lah. Dalam erti kata lainnya, aktif lah dengan pelbagai usaha untuk mengeratkan silaturrahim sesama jiran setaman ni kan. Tak ada lah krik krikk aje.

Bila kita sertai aktiviti-aktiviti macam ni, bukan je boleh eratkan ukhuwwah tapi secara tak langsung kita tambah lagi 'networking'. Contohnya, manalah tahu ada yang buat business kuih-muih tradisional kan senang kita nak tempah untuk majlis tertentu. Support business orang kita. Ataupun kalau ada di antara penduduk tu bos besar ke pegawai pangkat tinggi ke kan senang cari lubang kerja dengan dia (ehh). 😂


👪 3| BERSEDEKAH

Amalan bersedekah ni terlalu subjektif. Meh nak hurai satu-persatu ikut pandangan saya.

Katakanlah pada suatu hari Ahad yang indah, kita masak asam pedas ikan tenggiri kat rumah. Jiran sebelah pun tiba-tiba terbau dan terdetik dalam hati dia, "Amboiiiii sedapnya bauuuuu, orang sebelah masak apa lah agaknya tuuuu..." Haa, dah kalau hari minggu tu kan selalunya extra rajin nak masak makan kat rumah dengan family. Apalah salahnya kalau masak lebih sikit untuk disedekahkan pada jiran sebelah juga. Kembang semangkuk orang sebelah dapat semangkuk asam pedas dari kita, padahal baruuuuu je tadi terdetik dalam hati dia pasal terbau sedap sangat.

Dari segi yang lainnya, mungkin ditakdirkan satu hari Allah nak uji, berlaku kebakaran di rumah jiran sederet rumah kita. Tinggal sehelai sepinggang saja. Apa yang termampu, kita cuba untuk bantu seikhlas hati dari segi kewangan mahupun pakaian atau keperluan harian, meringankan sikit beban yang ditanggung. Tambah pulak dengan kata-kata semangat dan doa yang baik-baik, insyaAllah kalau kita susah nanti mesti Allah balas dengan perkara yang baik juga. 😊


👪 4| BERSANGKA BAIK

Kalau boleh, jangaannnlah bawak budaya gossip, mengumpat, suudzon (bersangka buruk) dengan orang ni terutamanya jiran-jiran. Jangan biasakan.

Misalnya, kes sedekah asam pedas tadi. Katakanlah asam pedas dimasaknya tu kurang masin. Janganlah kutuk pulak, takpun pergi bagi balik sambil cakap tak sedap. Kau rasa??? Cuba husnudzon (bersangka baik) sikit, kot-kot family diorang tu memang makan masin tahap tu je atau dia terlupa nak letak garam atau Tok Wan dia ada darah tinggi ke. Lagipun, kan baguslah tu jaga kesihatan tak makan masin sangat. Husnudzon, husnudzon!

Selain daripada tu, kalau ada jiran deret rumah kita meninggal dunia. Kita pergi ziarah dan ditakdirkan berlakunya perkara-perkara 'luar daripada kebiasaan' (taknak ulas panjang), tolonnggg sangat sangat sangat jangan disebarluaskan memburukkan lagi keadaan. Kita simpan aib orang dan diamkan, insyaAllah Allah akan lindungi aib kita. Sampai tahap tu kita jaga adab berjiran.


👪 5| SENSITIVITI

Alhamdulillah, kawasan kejiranan saya ni boleh dikatakan 99% Melayu. Macam mana pulak kalau berjiran dengan orang berbangsa India? Masuk saja waktu Maghrib kita azan, dia kat sebelah pun sembahyang juga dengan 🔔 bunyi-bunyi locengnya dan bau gaharu. Ini berdasarkan pengalaman sendiri ya, bukan reka cerita. Jadi, janganlah marah pulak dah memang agama dia begitu. Sabor je lah!

One more thing, it's about open burning. As far as I'm concern, open burning is prohibited in housing areas right? OMG, bayangkan duduk rumah teres sidai kain kat car porch je mampu. Lepas tu, jiran sebelah sedap je bakar sampah dedaunan berguguran sampai berkepul-kepul asap satu taman. Kau rasa??? Habis kain baju sidai tu tadi berbau asap. Kau rasa??? Ya, memang boleh mendatangkan marah. Tapi cuba kawal kemarahan tu, jangan sembur orang sebelah dengan makian pulak. Nanti ada pulak yang sampai masuk berita, punya dahsyatnya. Kalau kat kampung tu, taklah terasa sangat sebab kawasan seluas alam tak jejas sangat lah tapi terjejas lah jugak lapisan ozon yang makin menipis.

Buat bising pun sama. Dah adatlah kita duduk rumah teres, share segala dinding pemisah yang tak berapa nak kalis bunyi kan. Kalau dah malam-malam buta pun sibuk nak drill gantung frame gambar tu dah apa cerita pulak? Berhuhu jap orang sebelah tidur tak sempat nak mimpi indah, bergegar kepala otak, bingit telinga. Lagi-lagi kalau rumah yang ada baby. Kesiaannn, tak baik tauuu...

Bertolak ansur, faham dan peka lah sikit terhadap sensitiviti jiran tetangga. Jangan pentingkan diri sendiri.



Bukan main gelak, serius, termenung lagi sambil menaip ni tau! Kita hidup berjiran ni, biar ada persefahaman dan toleransi. Barulah hidup aman, damai, permai lagi harmoni. Tak gitu? Maaf andai kata ada yang tak setuju, terasa hati atau apa sajalah yang tak best. Saya minta maaf banyak-banyak. Ada nak share pasal adab yang lain atau cerita tersendiri, boleh tinggalkan komen ya! 💕

Baik buruk jadikan teladan,
Habis dah kongsi bab "Adab Berjiran";
Kritikan membina dialu-alukan,
Cari gaduh je jangan.

Sekian pantun empat kerat yang tak berapa nak rhyme,
Fairuz Aqilah.

HOW TO FIGHT NERVOUSNESS

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊

Happy Saturday, everyone! 🌈
Today, I'm gonna share with you guys some tips on "How to Fight Nervousness" and what I usually do when I'm feelin' nervous.



1| Be Prepared
Make sure you've done a lot of practices as practice makes perfect! Make yourself well prepared before facing the real situation. Talk in front of the mirror if you find it effective. Sleep with tonnes of notes if you feel more comfortable that way. I choose to eat books! K tipu je. 😋📚 Do whatever it takes as long as we're doing a proper preparation. If you're totally prepared, there's nothing to worry.


2| Understand vs. Memorize
Memorizing is quite easy for certain people. Memorize each and every word or number or formula and then 'throw everything up' when it's time! On the other hand, some other people find it is much easier to remember something when they clearly understand about it and they can elaborate easily using their own words. I use both techniques depending on the situation, ability and suitability. For example, I'm not very good with numbers so I tend to memorize everything like crazy (all the formula and the steps yadayada). 😅 Well, it depends! Your 'overload brain' will definitely help you to get rid of the nervousness. Just do your best instead!


3| Think Positively
Actions come from what's in your mind and what you're thinking. So, do not over thinking. Never let 'nanti apa orang kata' and things like that ruin you. Just follow the flow and be optimistic about what comes ahead. Inhale positivity, exhale negativity. Let the positive aura conquers you.


4| Don't Panic
If you forget something, don't freak out! Relax, close your eyes, try to calm down, take a deep breath, recite 'La ila ha illa anta subhanaka inni kuntum minazzolimin' hoping that Allah helps to bring back the memories and focus on getting the correct answers. InsyaAllah, miracles do happen! ✨ Trust me, I've been there and alhamdulillah, Allah helped me! 👼


5| Control Body Language, Hand Gestures, Facial Expression and Voice Projection
When I'm feeling nervous, both of my hands will get cold and shaking and I can feel my entire body is freezing to death! Over tau haha.. 💁 When we're nervous, it will show. Hence, try to control and overcome these by taking a deep breath few times. Try hard to put the sweetest smile on your face, make eye contact and speak clearly eventhough you're super nervous inside.


6| Be Confident
Hide the awkwardness and shyness. Believe in yourself, your strengths and efforts. Be confident, be YOU. 💪


7| Strengthen the Relationship with Allah
Don't skip five times prayers plus other sunnah practices like Dhuha, Hajat, Tahajjud, Taubat, al-Ma'thurat, surah Yaasiin, zikr and many more. Never lose hope, always have faith in Him. Keep du'a. If you're placing Allah first in whatever you do, insyaAllah He will grant you with so many good things in life and hereafter. Ameen...


I'm sure there's a lot more tips on fighting nervousness that can possibly be done. All of the tips abovementioned can be applied in any situation as appropriate. Please share if you have your own tips other than these by leaving your comments, okay!

Have a nice weekend! 💋
Fairuz Aqilah.

DI SINI AKU

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊


Semakin lama
Semakin aku terlupa
Semakin aku cuba menjauh
Tapi semakin aku mara
Terasa sepertinya ada kuasa yang menarik aku, memaksaku menoleh
Bagaikan diseru-seru, datang semula tanpa diduga
Keliru aku terpaku seketika, ambil masa berfikir sejenak
Apa mahumu sebenarnya?


Mentari pun melabuhkan tirai sambil aku menaip,
Fairuz Aqilah.

DEAR FEBRUARY, I'M STARTING TO WORRY!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Hello 😊


Aaaahhhh... How time flies! Like, yeah. It's already February. I'm getting worried for so many reasons lately, especially regarding the fact that I'm still a 'full-time housewife'. 😔 Running a small small humble business of mine in the meantime is just an alternative for me to gain side income eventhough it's not that much pun. Alhamdulillah. From the bright side, at least, I'm doing it seriously and finally I can put my 100% focus on business compared to when I was still struggling doing my Degree before.

As for now, to have a decent job is my biggest concern. A top priority. I'm not saying that I'm feeling ungrateful for what I have now, alhamdulillah. But, it is more to feeling worried for not having a decent job yet. Honestly, I'm worried. Yes, really. 😢

InsyaAllah, there's always a silver lining behind every hardship in life. I get the chance to take care of my Opah at home, who is a stroke patient. Besides, I can help my working Mom to do all the chores. Pssttt, I think that I improved a lot in cooking too. Ehh?? Hehe.. 😅

Whatever it is, I always trust in Allah's plans 'cuz He's definitely the best planner afterall. I know I shouldn't have felt this way. Perhaps, something great is coming. Husnudzon dengan Allah please, Fairuz Aqilah! 🙇 I just hope for the best, keep searching, keep praying. Well, I'm gonna make every single hard work and effort counts insyaAllah. May Allah grant all of my wishes especially to get a decent job as soon as possible. Ameen...

Please pray for me too! ❤
Fairuz Aqilah.